• Eén van de makkelijkste manieren om een beleggingsportefeuille samen te stellen is met beursgenoteerde beleggingsfondsen die een index volgen.
  • Deze Exhange Traded Funds (ETF’s) zijn een must-have product voor elke particuliere belegger en bieden een goede spreiding tegen zeer lage kosten.
  • Business Insider legt uit waar je op moet letten als je gaat beleggen met ETF’s.
  • Lees ook: Cryptovaluta is veel beter deelbaar dan de euro – om deze reden is dat ongelofelijk belangrijk

Je leest het zevende artikel van Beter Beleggen, een reeks beleggingsartikelen van Business Insider, die erop is gericht om je voor te bereiden op je financiële toekomst. Indien je het zesde stuk nog niet gelezen hebt, bekijk dan: Beleggen in aandelen, obligaties of crypto’s? Zo doe je dat met oog voor tijd, rendement en risico

In het vorige artikel zijn we ingegaan op beleggen in aandelen, obligaties en crypto’s voor de korte en lange termijn. Daarbij bespraken we het belang van en de samenhang tussen drie cruciale elementen: tijd, rendement en risico.

Dit keer kijken we naar hoe die drie factoren van toepassing zijn op een exchange-traded fund (ETF) en waarom ETF’s het must-have product zijn voor elke particuliere belegger.

Maar eerst: wat is een ETF nu eigenlijk? Een ETF, voluit Exchange Traded Fund, is een beursgenoteerd beleggingsfonds dat doorgaans passief een groep aandelen, obligaties of andere effecten volgt.

Dit type beleggingsfonds is eind vorige eeuw vanuit de Verenigde Staten opgekomen, omdat langzaamaan duidelijk werd dat het simpelweg volgen van een brede beursindex op de lange termijn beter rendeert dan actief handelen in aandelen of obligaties.

Bekende voorbeelden zijn ETF's die de MSCI-Wereldindex voor aandelen volgen of de S&P 500-index, die bestaat uit de aandelen van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven.

Om erachter te komen wat ETF's zo populair maakt, nemen we de voordelen van deze beleggingsproducten onder de loep. En we kijken ook naar enkele specifieke risico's.

ETF's zorgen voor eenvoudige spreiding

Over het algemeen geldt: spreiden is risico mijden. Met een breed gespreide aandelenportefeuille ben je minder kwetsbaar als een specifiek aandeel onderuit gaat dan wanneer je slechts een handvol aandelen bezit.

Spreiden kan grofweg op drie manieren: naar sector, regio en trend, waarbij die eerste wordt gezien als de meest 'veilige' optie. Alle drie zijn mogelijk met ETF's.

Als je voor een wereldwijde aandelenindex kiest, spreid je zowel naar sector als regio: je investeert in bedrijven uit verschillende sectoren van over regio's in de hele wereld.

Heb je vertrouwen in een bepaalde trend, dan kun je er ook voor kiezen om uitsluitend daarop in te zetten. Denk hierbij aan zaken als duurzame energie, artificial intelligence of biotechnologie.

Lees ook: Zo selecteer je aandelen, als je mikt op een goede spreiding

Wanneer je een ETF aanschaft, koop je met één transactie alle aandelen van de index die de ETF volgt. En dat doe je ook nog eens tegen een erg schappelijke prijs. Zeker voor ETF's die brede aandelenindices volgen, geldt dat de jaarlijkse beheerkosten vaak slechts zo'n 0,2 procent van het vermogen bedragen.

Ook kan je ervoor kiezen om met ETF's te beleggen in andere effecten, zoals obligaties, de bitcoin of goud. Met de Vanguard EUR Eurozone Government Bond (CHF) volg je bijvoorbeeld de overheidsschuld van de eurozone.

Beleg je liever in de bitcoin of goud, dan kun je je met ETF's ook indirect blootstellen aan deze producten. Zo volgt de ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) de ontwikkeling van termijncontracten voor de bitcoin. Wie geld steekt in het fonds belegt dus ook indirect in de crypto.

ETF's zijn makkelijk verhandelbaar

Per definitie zijn ETF's genoteerd aan de beurs, waardoor ze relatief makkelijk verhandelbaar zijn.

Dat geldt niet voor alle indexfondsen en (index)trackers, zoals ETF's ook wel worden genoemd. Er zijn ook indexfondsen die worden uitgegeven door vermogensbeheerders zonder dat ze een beursnotering hebben. Hierbij vindt de handel doorgaans één of twee keer per dag plaats.

Om in niet-beursgenoteerde indexfondsen te kunnen handelen, moet er een overeenkomst zijn tussen de broker waar je als particuliere belegger een rekening hebt en de uitgever van het indexfonds.

ETF's kun je daarentegen gewoon kopen bij elke beursbroker. En zolang de beurs geopend is, wat voor de Euronext Amsterdam tussen 9.00 uur en 17.30 uur het geval is, kunnen deze ETF's op elk gewenst moment door particuliere beleggers worden gekocht of verkocht.

ETF's zijn geschikt voor passieve én actieve beleggers

ETF's zijn eind jaren 1980 bedacht als oplossing voor particuliere beleggers die passief wilden beleggen. Het mag dan ook geen verrassing heten dat ze hier uitermate geschikt voor zijn.

Ten eerste is dus gebleken dat het simpelweg volgen van een index op de lange termijn beter rendeert dan actief handelen in aandelen of obligaties.

In 2007 ging de legendarische belegger Warren Buffett een weddenschap van 1 miljoen dollar aan met het Amerikaanse hedgefonds Protégé Partners. Buffet beweerde dat een indexfonds dat de S&P 500-index volgde na tien jaar een beter resultaat zou hebben behaald dan de professionele beleggers bij het hedgefonds die actief handelen. Buffett won ruimschoots.

De reden dat Buffett de weddenschap initieerde? Hij was het niet eens met de hoge beheerkosten van hedgefondsen en hun belofte om de markt te verslaan.

ETF's worden daarentegen gekenmerkt door zeer lage beheerkosten. Een uitgever van ETF’s hanteert een simpele 'buy and hold'-strategie, waardoor een duur team van handelaren of ingewikkelde handelssystemen niet nodig is.

De beheerkosten van een ETF bedragen vaak rond de 0,1 tot 0,5 procent van het beheerde vermogen per jaar, terwijl de beheervergoeding van een actief beheerde beleggingsportefeuille al gauw 1 tot 2 procent per jaar bedraagt. Omdat dit op den duur een groot verschil maakt, zijn ETF's een zeer goede keus voor de lange termijn.

Maar ook voor particuliere beleggers die graag actief willen handelen, zijn ETF's een geschikte keus. Op basis van de door jou verwachte rendementen per vermogensklasse, regio of trend, kan je de weging van je portefeuille aanpassen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om meer ETF's te kopen die Amerikaanse aandelenindices volgen, of je kan inzetten op crypto en AI-gerelateerde ETF's.

Verborgen risico's: fysieke versus synthetische ETF's

Het is belangrijk om te beseffen dat niet alle ETF’s op dezelfde wijze in elkaar worden gezet. Bij een fysieke ETF koopt de uitgever de onderliggende aandelen of andere type beleggingen uit de index die wordt gevolgd. Dat gebeurt volledig of voor een groot gedeelte.

Maar er bestaan ook synthetische ETF’s. Bij zo’n indextracker wordt een index met behulp van derivaten gevolgd. De uitgever koopt dus de onderliggende beleggingen uit de index niet.

Dat soort ETF’s zijn risicovoller, omdat de uitgever alleen aan zijn verplichtingen aan beleggers kan voldoen als zijn tegenpartij dat ook doet. Dat betekent dat er altijd een kans aanwezig is dat de tegenpartij failliet gaat.

Fysieke ETF’s zijn dus over het algemeen veiliger, maar hebben een ander nadeel. In turbulente tijden op financiële markten kunnen de prijzen van indextrackers die bijvoorbeeld obligatie-indices volgen, behoorlijk afwijken van de onderliggende waarde van obligaties.

Dat gebeurt omdat de liquiditeit in dat soort periodes opdroogt en er niet genoeg marktpartijen zijn die het aandurven om prijsverschillen weg te werken.

Op zich zijn korte periodes van afwijkende prijzen van ETF’s geen probleem. De meeste beleggers zitten immers in indextrackers voor de lange termijn.

Maar als je wel tijdens een crisis wilt kunnen verkopen, dan moet je je ervan bewust zijn dat er ook aan ETF's risico's verbonden kunnen zijn.

Meer weten? Lees dan ook: 10 vragen over beleggen in ETF’s, hét must-have product voor elke particuliere belegger


Beter Beleggen is een reeks beleggingsartikelen van Business Insider, die erop is gericht om je voor te bereiden op je financiële toekomst. Aan de hand van op elkaar aansluitende artikelen nemen we je mee van de basis tot de beurs. Beter Beleggen wordt mede mogelijk gemaakt door LiteBit.